Energetikai tanúsítvány készítése

Befektetési céllal vásárolt budapesti lakásunkat hosszú távra adtuk ki. Alaposan körüljártuk a bérbeadási témát (közjegyző, adózás stb.), így sorra került az energetikai tanúsítvány kérdése is. Mivel már ismertük a vonatkozó jogszabályokat, előírásokat, tudtuk, hogy az 1 évnél hosszabb bérbeadás esetén is kötelező egy ilyen tanúsítás.

Befektetési céllal vásárolt budapesti lakásunkat hosszú távra adtuk ki. Alaposan körüljártuk a bérbeadási témát (közjegyző, adózás stb.), így sorra került az energetikai tanúsítvány kérdése is. Mivel már ismertük a vonatkozó jogszabályokat, előírásokat, tudtuk, hogy az 1 évnél hosszabb bérbeadás esetén is kötelező egy ilyen tanúsítás. Nem csak adásvételnél vagy felújításnál, ahogyan azt sokan hiszik.

Energetikai tanúsítás a neten

Az interneten keresgélve több energetikai céget is találtunk, ezek közül az etanus.hu tűnt a legszimpatikusabbnak: részletes leírások-tájékoztatások, sok-sok információ, megfelelő ár-érték arány, áttekinthető weboldal.

Az interneten keresgélve több energetikai céget is találtunk, ezek közül az etanus.hu tűnt a legszimpatikusabbnak: részletes leírások-tájékoztatások, sok-sok információ, megfelelő ár-érték arány, áttekinthető weboldal.

Telefonon időpontot egyeztettünk velük, ők hamarosan kijöttek és pár nap múlva a postán kézhez kaptuk a lakás energetikai tanúsítványát. Utólag kijelentve megérdemelték a bizalmunkat, minden rendben, gördülékenyen történt. Mit is tartalmaz egy ilyen tanúsítás? Többek között az ingatlan adatait, a gépészeti berendezések tulajdonságait, fajtáit, a határoló szerkezetek hő átbocsátó képességét, az épület egy négyzetméterre jutó éves fajlagos energiafogyasztását stb.. Ahogyan vártuk, elég kedvező besorolást kaptunk (BB), emellett persze hasznos tanácsokkal is elláttak bennünket, hogy később még min lehetne javítani. Úgy gondoltuk a jelenlegi állapot bőven kielégítő, de azért a jövőre nézve jó ezeket tudni. Bérlőt is hamar találtunk. Ha az energetikai tanúsítvány a Budapest körzetében lévő ingatlanjainkra újra szóba kerül (például költöznénk, esetleg újabb lakást tudnánk kiadni), biztos, hogy az ETANUS-t fogjuk választani. Aki szeretne korrekt céggel energetikai tanúsítványt készíttetni, annak ajánlom a weboldalukat: etanus.hu